Je tekst MAKEN of KRAKEN

regelafstand en spatiering

Je tekst MAKEN of KRAKEN

Je tekst MAKEN of KRAKEN

Wanneer je gebruik maakt van tekst in communicatie uitingen, dan wil je dat deze tekst zoveel mogelijk gelezen gaat worden. Je schrijft deze teksten natuurlijk niet voor niks! Naast alleen het lezen van de tekst, wil je dat de klant de tekst begrijpt en dat zijn/haar hersenen deze informatie op een fijne manier kunnen verwerken.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Onder anderen de regelafstand en spatiëring zijn twee belangrijke toepassingen. Deze twee toepassingen kunnen je tekst maken of kraken.

Regelafstand

 

blankDe regelafstand is de ruimte die tussen de regels zit. Wanneer deze ruimte te klein is, dan lopen de zinnen ‘tegen elkaar aan’ en ontstaat er één grote massa van woorden waar de lezer moeilijk of niet doorheen komt. Een lezer zal sneller afhaken wanneer dit het geval is en helaas loop jij dan je doel mis.

 

 

 

Het kan ook zijn dat de regelafstand te groot is. Dit zorgt ervoor dat je tekst geen geheel is en alle regels op zichzelf staan. Hierdoor valt de kracht van je tekst weg. Het is dus belangrijk dat de regelafstand in je tekst constant is. Maar hoe groot moet deze regelafstand nou precies zijn?

 

TIP: Om jezelf te helpen kun je als regel (om in het kader van de regels te blijven) aanhouden dat de regelafstand minimaal 2 pt. groter moet zijn dan het aantal pt. van je lettertype. Dus als je tekst 12 pt. groot is -> gebruik dan een minimale regelafstand van 14 pt. Op deze manier weet je zeker dat je tekst niet te kort op elkaar zit en woorden niet door elkaar lopen.

 

Spatiëring

 

SpatieringNaast de regelafstand, hebben we ook de spatiëring. Spatiëren betekent letterlijk; ruimte aanbrengen tussen letters of woorden. Het is mogelijk om te spelen met deze ruimtes. Ook hier geldt; let er wel op dat je je doel niet voorbij loopt. Het is belangrijk dat de lezer de tekst gemakkelijk kan lezen en verwerken.

 

 

Waarom zou je gebruik maken van spatiëring?
Het toepassen van spatiëringen wordt om verschillende redenen gedaan. Misschien wil je een bepaald woord binnen een tekst laten opvallen, wil je optisch een beter resultaat of wil je bepaalde teksten laten lijnen met een andere tekst of afbeelding. Wat vind jij zelf prettig om te lezen? Over het algemeen vinden jouw lezers dit ook fijn.

 

TIP: Probeer eens te spelen met spatiëring. Je kunt letters ver van elkaar afzetten, om een spannend effect te creëren. Je kunt je lezers ook uitdagen om te focussen op één woord, door de spatiëring dicht op elkaar aan te laten sluiten.

 

spatiering